LIVE
Muziek afbeelding

17-jarige Oekraïnse wint 100.000 dollar

  17-jarige Oekraïnse wint 100.000 dollar


De 17-jarige Igor Klymenko, een scholier uit Oekraïne, heeft een prijs gewonnen voor het ontwikkelen van een drone die landmijnen detecteert. Hij krijgt 100.000 dollar (zo'n ton in euro), meldt Chegg.org. Dat is een organisatie die wereldwijd studenten bijstaat om hun novum tot een succes te maken.

De scholier uit Kyiv verhuisde aan het begin van de oorlog naar het Oekraïense platteland om zijn middelbare school af te maken. Klymenko verfijnde zijn uitvinding, waar hij al acht jaar aan werkte. Ondertussen gaf hij leeftijdgenoten digitaal bijles in wis- en natuurkunde.

Het apparaat kan mijnen vanuit de lucht tot op 2 centimeter nauwkeurig detecteren. Hij werkt nu aan een verbeterde drone die bijvoorbeeld een vindplek met verf kan markeren. Ook probeert hij met behulp van kunstmatige intelligentie het type landmijn vast te stellen, zodat het explosief veilig onschadelijk kan worden gemaakt.

Sinds het behalen van zijn diploma helpt Klymenko Oekraïense studenten om beurzen te krijgen voor goede universiteiten in het buitenland. Hij is onlangs begonnen met een studie computerwetenschappen aan de Universiteit van Alberta in Canada en volgt online in deeltijd ook een opleiding in Kyiv.

Klymenko deed met zijn zogenoemde Quadcopter Mines Detector eerder al mee aan wedstrijden. Hij won ook al prijzen met de drone, die in zijn moederland is gepatenteerd. Hij had eerder prototypes ontwikkeld met financiële hulp van een Finse maatschappelijke organisatie.

Voor de zogeheten Global Student Prize 2022 kwamen meer dan zevenduizend scholieren en studenten van zestien jaar en ouder uit 150 landen in aanmerking.

Bron: NU.NL

Beeld: CHEGG.ORG

Geschreven door Justin Groot


Opmerkingen

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen