Muziek afbeelding

Amerikaanse piloot gebruikt schietstoel, F-35 straaljager is onvindbaar

  Amerikaanse piloot gebruikt schietstoel, F-35 straaljager is onvindbaar


Amerikaanse militairen zoeken naar een straaljager die is verdwenen boven de staat South Carolina, nadat een piloot zondag zijn schietstoel gebruikte. Mogelijk vloog het toestel daarna op de automatische piloot door. Dat schrijven diverse media.

Het vliegtuig van het type F-35B Lightning II maakte deel uit van een trainingseskader en steeg op van een vliegbasis van het United States Marine Corps in de buurt van de plaats Beaufort. De piloot werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel, zo meldt persbureau AP.

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie heeft de Koninklijke Luchtmacht 33 toestellen van het A-type van deze straaljager. In totaal wil Nederland er uiteindelijk 52 hebben. De F-35 wordt vaak de Joint Strike Fighter (JSF) genoemd. De B-versie, waarvan er in South Carolina dus een vermist raakte, kan verticaal landen en starten. Het toestel kost zo’n 100 miljoen dollar.

Functionarissen van de Amerikaanse militaire basis meldden op berichtendienst X dat noodhulpteams naar het vliegtuig op zoek zijn. Er wordt gezocht in de buurt van twee meren, de laatste bekende locatie van het vliegtuig. Het vliegtuig vloog in de buurt van een ander toestel, maar er waren geen aanwijzingen dat die het ongeluk veroorzaakte. Het tweede toestel keerde veilig terug naar het squadron in Beaufort, niet ver van de Atlantische kust van South Carolina.

De toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk. Aan mensen die mogelijk meer informatie hebben over de locatie van het vliegtuig is gevraagd om de militaire basis te bellen.

Geschreven door femkevan benthem


Opmerkingen

  • femke van benthem 19-09-2023 om 17:39

    test

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen