LIVE
Muziek afbeelding

Kabinet kondigt grote versoepelingen aan, horeca en cultuursector kunnen weer beginnen

  Kabinet kondigt grote versoepelingen aan, horeca en cultuursector kunnen weer beginnen


Het kabinet is van plan de coronamaatregelen verder te versoepelen. Op tafel liggen onder meer plannen om de sluitingstijd van de horeca en de cultuursector meer ruimte te geven, mogelijk zouden ze dan open kunnen tot middernacht. Dat meldt persbureau ANP woensdag op basis van bronnen rond het kabinet.

Het kabinet denkt nog na over de exacte nieuwe sluitingstijd. Tot nu toe moeten kroegen, restaurants, discotheken en theaters uiterlijk om 22.00 uur dicht. Ook zouden er plannen zijn om de 1,5 meter regel in horecagelegenheden te laten vervallen, net als de regel dat gasten een zitplaats moeten hebben.

Daarnaast stuurt het kabinet volgens beide media aan op het laten vervallen van het advies om thuis te werken. Ook het advies om per dag maximaal vier mensen thuis te ontvangen, zou opgeheven worden.

Volgens RTL Nieuws moeten ook festivals en grote evenementen over een onbekend aantal weken weer mogelijk zijn. Daarbij zou het kabinet gebruik willen maken van de 1G-regel, Dit zou betekenen dat alle bezoekers verplicht een PCR-test van te voren moeten doen.

Woensdagochtend was een extra ministerraad over de huidige stand zaken. Ook werd het proces voor verdere besluitvorming richting volgende week doorlopen, dat zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Minister Kuipers 'voorzichtig optimistisch'

Kuipers wilde niets zeggen over de mogelijke versoepelingen, maar liet wel weten "voorzichtig optimistisch" te zijn over de relatief lage druk op de zorg ondanks het grote aantal besmettingen.

Het RIVM liet dinsdag weten dat de groei van het aantal besmettingen afneemt: de piek komt in zicht. Ook dat stemde de bewindsman positief.

Zaterdag openen nachtclubs door het hele land hoe dan ook de deuren als onderdeel van de protestactie De Nacht Staat Op. Er doen tientallen nachtclubs en poppodia aan de actie mee. De politie maakte woensdag bekend de regels niet te gaan handhaven tijdens de protestactie.

Bron: ANP

Geschreven door Justin Groot


Opmerkingen

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen