LIVE
Muziek afbeelding

Orkaan Fiona legt complete stroomnet Puerto Rico plat, 'catastrofale' overstromingen dreigen

  Orkaan Fiona legt complete stroomnet Puerto Rico plat, 'catastrofale' overstromingen dreigen


 Een orkaan genaamd Fiona is op weg naar Puerto Rico en dreigt het Caribische gebied van de VS te teisteren met "noodlottige" overstromingen en modderstromen. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Het kwetsbare elektriciteitsnet van het Amerikaanse eiland met 3,3 miljoen inwoners is al uitgeschakeld.

Sinds zondagochtend (lokale tijd) zijn regen en windstoten op Puerto Rico hevig toegenomen. De autoriteiten hebben meer dan honderden schuilplaatsen geopend en stranden en casino's gesloten. Inwoners werden verzocht onderdak te zoeken. Ook zijn havens gesloten en zijn vluchten vanaf de belangrijkste internationale luchthaven van Puerto Rico gecanceld.

Ook op de Dominicaanse Republiek, dat ten westen ligt van Puerto Rico, worden onstuimige modderstromen en veel neerslag verwacht. Dat gebeurt naar verwachting naarmate de storm richting het noordwesten raast.

De storm bereikte op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de stad Ponce, in het zuiden van Puerto Rico, al aanhoudende winden van bijna 130 km/h. Dat maakt Fiona een orkaan van categorie 1, aldus het NHC.

Orkaan Fiona groeit de komende 48 uur vermoedelijk nog sterk terwijl hij zich via Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek over de zuidwestelijke Atlantische Oceaan beweegt.

Biden heeft noodverklaring goedgekeurd

De Amerikaanse president, Joe Biden, tekende zondag een noodverklaring voor Puerto Rico goed waarmee hij het noodagentschap FEMA machtigt om rampenbestrijding te coördineren en noodmaatregelen te nemen.

Het elektriciteitsnet van Puerto Rico is erg zwak, sinds orkaan Maria in september 2017. DIe de grootste stroomstoring in de Amerikaanse geschiedenis veroorzaakte. In die categorie 5-storm verloren 1,5 miljoen klanten elektriciteit toen 80 procent van de hoogspanningslijnen werden uitgeschakeld.

Er is tot nu toe nog maar één dode gemeld die verband houdt met Fiona. Op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe werd zaterdag een man dood aangetroffen nadat zijn huis was weggevaagd door overstromingen. Mogelijk volgen meer.

Geschreven door Justin Groot


Opmerkingen

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen