LIVE
Muziek afbeelding

Waarom is een biertje duurder tijdens carnaval?

  Waarom is een biertje duurder tijdens carnaval?


Binnenkort begint carnaval weer en dat betekent tijd om te feesten, te dansen en bier te drinken. Maar wat zijn de kosten van al dat gefeest? Hoeveel moet je betalen voor een biertje tijdens carnaval? Helaas zijn de prijzen gestegen. Op sommige plekken betaal je dit jaar €3,50 voor een biertje, wat een euro duurder is dan vijf jaar geleden.

Bernard Kuenen van de Koninklijke Horeca afdeling in Den Bosch wil graag uitleggen waarom de prijzen zijn gestegen. "Voor een café zijn de kosten voor alles aanzienlijk toegenomen", zegt hij. "De inkoopprijs van bier is met 16% gestegen en personeelskosten zijn ook flink toegenomen. Bijvoorbeeld, de kosten voor dj's en beveiliging zijn aanzienlijk."

Ruud Bakker van de Koninklijke Horeca afdeling in Eindhoven is het daarmee eens. "Een beveiliger kost nu zo'n veertig euro per uur", zegt hij.

Kuenen legt uit: "Ik heb drie beveiligers voor mijn café. Ik denk dat er ongeveer 15 cent per biertje nodig is om de kosten van de beveiliging te dekken."
"De prijs van €3,50 voor een biertje is redelijk," aldus Kuenen. Andere prijzen zijn ook gestegen. "Plastic bekers zijn duurder geworden. De kosten voor stroom en gas zijn ook toegenomen", zegt Bakker.

"Elektriciteit kostte eerst €3000 per maand. Nu is dat ongeveer €8000 geworden", voegt Kuenen toe. "Bovendien betaal ik straks 16% meer huur dan in 2021."
"Ik hoop dat je begrijpt dat €3,50 voor een biertje een eerlijke prijs is", zegt Kuenen. Dat is 30 cent meer dan vorig jaar.

Een gemiddelde carnavalsvierder drinkt in vier dagen ongeveer 50 biertjes. Het is echter onwaarschijnlijk dat mensen thuisblijven vanwege de extra €15 die ze tijdens carnaval dit jaar moeten betalen in vergelijking met vorig jaar.

Geschreven door Dylan Smout


Opmerkingen

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen